Miluju kachličky a dlaždičky. Nemyslím takové ty moderní, ale ty vzorované, ze starých staveb, rustikální a navíc ještě s patinou. To všechno je naprosto dokonalá inspirace. A díky nim vznikl i tento quilt. Nosila jsem v hlavě už dlouho myšlenku, že nějaký takový quilt chci udělat, ale jako spousta mých myšlenek zatím setrvávala v té nehmotné podobě. Jo, přiznávám, že převést myšlenky, nápady a vize do reality, to není zrovna moje silná stránka. Ale budu k sobě i vlídná a uznám, že někdy se to i podaří. Důkazem je ostatně právě tento quilt.

Nejsilnější motivací pro jeho vytvoření byl kurz Malované trapunto. Tato technika se mi zdála pro kachličkový quilt naprosto dokonalá a tak jsem se do něj pustila. V kurzu jsem slíbila 9 originálních návodů s podrobnými videopostupy, takže proč by zrovna jeden z nich nemohl být se vzorem kachliček, že?

 

Vzala jsem si papír a tužku a na osminu čtverce navrhovala vzory. Kupodivu ten, co se mi zdál na té osmině nejpodivnější, se mi ve výsledku líbí nejvíce. Ale to tak někdy bývá, že si člověk myslí, že něco úplně nedopadne a výsledek nakonec mnohokrát předčí jeho očekávání. 
Vzory se mi líbily, převedla jsem si je v grafickém programu do křivek, aby z toho pro účastníky kurzu vznikla pěkná šablona, no a najednou jsem zjistila, že jsou sice pěkné, ale kdybych to měla šít, tvořit tam trapunto a ještě to malovat, no tak bych to dělala asi dva týdny. No dobře, možná přeháním, ale byla by to piplačka. Takže základní úkol byl, vypustit ty všelijaké „kudrlinky“, prostě vzory zjednodušit, aby je bylo možné nejen nakreslit, ale také ušít. Povedlo se a quilt mohl vzniknout.

Nejdříve jsem přemýšlela, že pozadí vzorů zůstane bílé, ale pak se mi to zdálo až moc bílé a rozhodla jsem se pozadí trochu „zašpinit“. Fotku s bílým pozadím máte dole, abyste se mohli kouknout, jak která varianta vypadá a která vás více oslovuje. A taky dole uvidíte i více fotek detailů. No ano, mám z něj radost, tak se s ním musím taky trochu pochlubit 🙂 

Já jsem s ním moc spokojená, nejspíš bude zdobit jednu moji zeď v kuchyni. Ještě uvidíme. A jestli se líbí i vám a chtěli byste si taky takový quilt vytvořit, kurz Malované trapunto je otevřený.  

Zde je ta varianta na bílém podkladu